Twee broers Van Foreest op het hoofdpodium in Wijk aan Zee

Twee broers Van Foreest op het hoofdpodium in Wijk aan Zee
Foto RTV Seaport/PR

Voor het eerst gaan broers Jorden en Lucas van Foreest tijdens het Tata Steel Chess Tournament met elkaar de strijd aan op het hoofdpodium in Wijk aan Zee. Zowel Jorden als Lucas behoren tot het deelnemersveld van de Tata Steel Challengers. De totaal 13 deelnemers zijn afkomstig uit negen verschillende landen.

De Nederlandse inbreng komt van de gebroeders Jorden en Lucas van Foreest, Erwin l’Ami en Benjamin Bok. Jorden, Erwin en Benjamin maakten deel uit van het Nederlandse team tijdens het EK landen in Kreta, waar ons land op de 8e plaats eindigde. Jorden doet voor de derde keer mee in de Tata Steel Challengers, terwijl zijn twee jaar jongere broer Lucas (16) debuteert. Lucas won dit jaar de Toptienkamp, waarmee hij promotie naar de Tata Steel Challengers afdwong.

Twee andere jeugdige spelers, Aryan Tari (Noorwegen) en Jeffery Xiong (Verenigde Staten) komen terug naar Wijk aan Zee, na goede optredens in Wijk aan Zee in 2017. Met name Xiong maakte veel indruk bij zijn debuut afgelopen januari.
De vrouwelijke inbreng komt ditmaal van de jonge wereldtoppers Harika Dronavalli uit India (11e op de wereldranglijst) en Olga Girya uit Rusland (15e), beiden 26 jaar. De laatste debuteert in Wijk aan Zee.

De 80e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 12 tot en met 28 januari 2018.