‘Circulaire economie van levensbelang’

‘Circulaire economie van levensbelang’
Foto : Ron Pichel

‘De transitie naar een circulaire economie is de grootste uitdaging waar de mensheid in de 21ste eeuw voor staat.’ Dat zei top-econoom Herman Wijffels maandagavond op een drukbezochte bijeenkomst van Rabobank IJmond in Duin & Kruidberg.

In een circulaire economie worden reststoffen volledig opnieuw ingezet en grondstoffen hergebruikt. Wijffels deed tijdens de RaboWeek IJmond in een inspirerend en overtuigend betoog een oproep om in actie te komen. Want de tijd dringt. ‘Onze voorraden raken uitgeput en de lucht, het water en de grond steeds verder vervuild. Daar moeten we wat aan doen. Tenzij we echt denken dat we kunnen verhuizen naar Mars.’

‘Voor ons is duurzaamheid van levensbelang’, reageerde Tata Steel-directeur Hans van den Berg tijdens de paneldiscussie waaraan ook Ton van der Scheer van OV IJmond en Machiel van Westerhoven van RIGO Verffabriek deelnamen en die werd geleid door Gertjan Huijbens, bekend van de RTV Seaport-programma’s Raadsplein TV en Plein 45.

Van den Berg: ‘Als wij niet inzetten op circulaire processen, dan is er voor ons geen toekomst weggelegd. Schroot recyclen kunnen we al en op het gebied van CO2-reductie zijn we heel ver, maar de echte uitdaging zit in het hergebruik van verzinkte en verchroomde staalsoorten. Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer haast ik krijg. Want het zou allemaal best eens sneller kunnen gaan dan we denken.’

Zie voor een uitgebreider verslag van Friso Huizinga en meer informatie over de Raboweek IJmond de website van de IJmondiaan.

%d bloggers liken dit: