Wie stamt af van de Kanaalgravers

Wie stamt af van de Kanaalgravers
Foto RTV Seaport/PR

Het grondwerk voor de aanleg van het Noordzeekanaal was uitbesteed aan een Nederlandse aannemer en het ingenieurswerk aan een Engelse aannemer. Maar hoeveel kanaalgravers waren er nu eigenlijk aan het werk? In sommige geschriften wordt gesproken over duizenden, andere noemen het aantal van honderden. Wat is er van hen geworden toen het kanaal klaar was? Kwamen zij alleen naar Velsen om te werken of hebben zij hun geluk hier gevonden?
De afdeling genealogie van de Historische Kring Velsen heeft dit uitgezocht. Zij hebben circa 300 namen van kanaalgravers kunnen achterhalen. Helaas is er niet veel in de archieven terug te vinden over de kanaalgravers. Toch bleek er genoeg materiaal om in het IJmuider Zee- en Havenmuseum in aanvulling op de tentoonstelling ‘Holland op z’n smalst’ aandacht te besteden aan de mensen die letterlijk aan de basis van het kanaal stonden. Door middel van het verhaal rondom enkele van deze kanaalgravers hoopt het museumbezoekers een inkijkje te geven in het leven en werken van deze arbeiders.
Wilt u weten of uw familie een connectie heeft met de kanaalgravers of polderjongens? Kom dan op zaterdag 21 oktober tussen 14.00 en 16.00 uur naar het Zee- en Havenmuseum. Vrijwilligers van de afdeling genealogie van de Historische Kring Velsen zijn dan in het museumcafé aanwezig en geven u gratis (na entree voor het museum) informatie over uw voorouders.