Vredespaal onthuld in Velsen Noord met video

Vredespaal onthuld in Velsen Noord met video
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Op donderdag 21 september, Internationale Dag van de Vrede, onthulde burgemeester Dales van Velsen, één van de Mayors for Peace in de IJmond, een vredespaal aan het Stratingplantsoen in Velsen-Noord. Een Vredespaal is een internationaal symbool en monument voor vrede. De paal is versierd en de woorden “Moge Vrede Heersen Op Aarde” bevinden zich in verschillende talen op elke zijde. Plaatsen waar je Vredespalen kan vinden: de piramides in Egypte, de Mount Everest in Nepal, het Pentagon in de VS en nu ook Velsen Noord. Er wordt geschat dat er meer dan 200 000 Vredespalen over de hele wereld zijn.

Henriëtte Dekkers vertelde het verhaal van de 1000 kraanvogels. Een oude Japanse legende vertelt dat als je duizend papieren kraanvogels vouwt, je een wens mag doen. Sadako, de hoofdpersoon in het verhaal, heeft maar een wens en dat is gezond worden. De atoomramp in Hiroshima heeft haar echter zo ziek gemaakt dat zelfs het vouwen van duizend kraanvogels niet helpt. Haar kat vertelt over de dingen die ze samen nog wilden doen en die hij nu alleen doet. Zo houdt hij de herinnering aan Sadako levend.

Burgemeester Dales kreeg een ambtsketen van kraanvogels aangeboden en maakte samen met de kinderen Vrede regenbogen.