Alles is techniek, ook in het zwembad

Alles is techniek, ook in het zwembad
Foto: RTV Seaport / Ron Pichel

‘Hoe doen jullie dat met plas?’ Een voor de hand liggende vraag, maar je moet hem maar durven stellen. Rasim Yildiz, een van de twee technische mannen van het zwembad de Heerenduinen, kan er om lachen en geeft graag antwoord. ‘Het chloor en een speciaal koolfilter halen alle urine, zo’n tachtig liter per week, netjes uit het zwemwater’.

Een modern zwembad zoals De Heerenduinen in IJmuiden is veel meer dan een eenvoudige bak water. Dat werd duidelijk tijdens de Techniek Experience voor de leerlingen van groep 8 van de Jan Campertschool uit Driehuis op vrijdag 19 mei, die zich voor een groot gedeelte in de enorme kelder van het gemeentelijk zwembad afspeelde. Dankzij de speelse uitleg van Rasim weten deze leerlingen nu alles van de veelomvattende techniek die nodig is om veilig en comfortabel te kunnen zwemmen in de binnen- en buitenbaden.

‘Techniek is onmisbaar, ook bij bedrijven en instellingen waar je het niet direct verwacht’, vertelt Egbert Wilmink van Telstar Thuis in de Wijk, de maatschappelijke stichting die de Techniek Experiences voor basisscholen organiseert. De leerlingen krijgen van Wilmink een zandlopertje van twee minuten mee. ‘Die kunnen jullie gebruiken bij het douchen, dan blijf je er niet te lang onder staan. Want we moeten zuinig zijn met water en energie.’