Velsen gaat gifvrij onkruid te lijf

Velsen gaat gifvrij onkruid te lijf
FOTO RTV SEAPORT / fotograaf Chris Hoppenbrouwer
Chemische middelen om onkruid te lijf te gaan zijn schadelijk voor mens en dier. Vandaar dat de gemeente Velsen dit jaar ongewenst onkruid bestrijdt op een nieuwe, duurzame manier. Hoe dan? Met bijna kokend water en branden.
Behalve dat het schadelijk is, bestaan voor onkruidbestrijding met de inzet van chemisch middelen ook strenge eisen. De gemeente Velsen heeft gezocht naar een alternatief. Na een aanbestedingsprocedure is HVC Inzameling de onkruidbestrijding gegund. Groen Punt B.V. zal het werk uitvoeren en het onkruid op stoepen, pleinen en wegen verwijderen. Als alternatief voor gif ontwikkelde het bedrijf verschillende bestrijdingstechnieken, die hetzelfde effect bereiken. Een punt van onderhandeling met HVC Inzameling was dat bij het werk mensen worden betrokken, die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het is een afspraak om binnen een aanbesteding mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie aan werkervaring te helpen. En dat is gelukt. Er zijn al twee mensen aangenomen, die Groen Punt B.V. gaan helpen met de nieuwe manier van onkruidbestrijding.
Wethouders Arjen Verkaik en Floor Bal waren maandagmiddag 3 april aanwezig op Plein 1945 in IJmuiden bij het startmoment van de werkzaamheden.