(update) Busbaan HOV officieel geopend video

(update) Busbaan HOV officieel geopend video
© RTV Seaport / Ron Pichel

Vrijdagmorgen is het nieuwe tracé van HOV Velsen officieel geopend. Vanaf zondag 2 april gaan de bussen in Velsen hiervan gebruik maken. Om de bussen voorrang te geven zijn wegen aangepast en verkeersregelinstallaties geplaatst. Op de plek van de oude spoorlijn (langs Driehuis en IJmuiden) is een vrijliggende busbaan aangelegd waar alleen de HOV-bus gaat rijden.
In 2010 werd gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van deze busbaan. En nu 10 kilometers busbaan, 22 bushaltes, 66 fietsenstallingen, 3 km gesaneerde spoorlijn en de aanleg van een nieuwe fietsbaan van 1 km is de busbaan een feit. Verder zijn wegen aangepast met verkeersinstallaties, is het deel van het tracé van de P.J. Troelstraweg ingesteld als 30 km zone en heeft de Lange Nieuwstraat een metamorfose ondergaan.
Wethouder Vennik van verkeer en vervoer noemde de ingebruikname “de mijlpaal der mijlpalen” en dankte alle betrokkenen partijen voor hun vertrouwen in het project en voor de constructieve samenwerking.
Na het officiële gedeelte in het gemeentehuis stapten de genodigden in de bus om een rit te maken over het nieuwe tracé. Ter hoogte van de minister van Houtenlaan werden de bussen geblokkeerd door een aantal actievoerders, die jaren gestreden hebben tegen de aanleg. Zij wilden de bus pas door laten rijden als zij pamfletten mochten uitdelen. Na overleg met wethouder Vennik en gedeputeerde Post kon de bus doorrijden.
Aan het eind van de rit ter hoogte van de onderdoorgang van het spoor Santpoort-Driehuis onthulde wethouder Robert te Beest een kunstwerk, dat bestaat uit een muurschildering die tijdens de rit als een filmische beleving werd ervaren.