Sportgala 2017

Sportgala 2017
RTV Seaport / Fotograaf Ton van Steijn

Tijdens de feestavond in het Thaliatheater zijn gisteravond alle kampioenen gehuldigd en zijn de namen bekend gemaakt van de Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Talent en Master van het jaar 2016. De presentatie was in handen van Frank Snoeks.

Sportvrouw werd Nina Kessler (wielrennen). Zij is actief op de weg en op de baan.Met haar ploeg Boels Dolmans Cycling Team werd ze 9e op het WK ploegentijdrit in Valkenburg in 2012 en 10e in Florence in 2013. Na vijf jaar bij deze ploeg, reed ze in 2015 en 2016 voor Lensworld.eu – Zannata en vanaf 2017 rijdt ze voor het Noorse Hitec Products.

Sportman werd Matthijs Büchli (baanwielrenner) In 2009 ontvang hij bij het Sportgala de prijs voor Talent van het jaar. Büchli brak in 2012 door bij de senioren. Op 20-jarige leeftijd werd hij nationaal kampioen op de sprint. Zijn internationale doorbraak volgde een jaar later met brons op het onderdeel keirin op de wereldkampioenschappen in het Wit-Russische Minsk. Büchli won op 16 augustus 2016 op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zilver op het onderdeel keirin.
Sportmaster werd Simone Geel (atletiek). Zij is al 40 jaar actief in de atletiek en en won onlangs op de Nederlandse Kampioenschappen voor Masters glorieus goud op de 400 meter. Zij kwam, zag en overwon in een tijd van 63,91 seconden.

Sportploeg werd groep 5 en 6 van de Vliegende Hollander vanwege het landskampioenschap veldvoetbal. Tevens werden Henny van Ombergen en Gerhard Verwoord in het zonnetje gezet voor hun verdienste voor de organisatie van het schoolvoetbal.

Talent werd Rico Haarbosch (karten). De 16-jarige Velserbroeker Rico Haarbosch is in 2016 wereldkampioen indoor karting geworden in het Italiaanse Martinsecuro. Omdat Rico pas 16 jaar is en dus nog junior, pakte hij vanzelfsprekend ook de junioren titel. Rico heeft op dit moment een nooit eerder behaalde ‘’tripple’’ in handen, omdat hij zowel de nationale titel in het bezit heeft, kampioen van Europa is en zich ook regerend wereldkampioen mag noemen. Zijn grote wens om te gaan rijden in de Formule 1. Max Verstappen heeft hij al een aantal keer ontmoet.

Monique Wildschut werd uitgeroepen tot Sportcoryfee vanwege haar prestaties in het verleden bij het Marathonzwemmen. Zo werd zij in de tachtiger jaren 6x Wereldkampioen marathonzwemmen. Als solo zwemster zwom ze twee keer het Kanaal (Calais – Dover) over en was ze in 1984 de snelste (marathon) zwemster van het jaar. Omdat professioneel marathonzwemmen in de tachtiger jaren geen erkende sport bij Nationale Zwembond was, kreeg Monique nooit de erkenning die haar prestaties verdiende. Maar op 29 oktober 2016 werd zij officieel ingewijd in de International Swimming Hall of Fame. Hiermee kreeg ze internationaal de erkenning. Later dat jaar ontving ze van de KNZB de Gouden Speld voor haar verdiensten.