(Update) Seizoen Ruïne van Brederode geopend

(Update) Seizoen Ruïne van Brederode geopend
FOTO RTV SEAPORT / Fotograaf Ton van Steijn

Dit weekend werd het seizoen met nieuwe activiteiten bij de ruïne van Brederode feestelijk geopend. Tevens kon er kennis gemaakt worden met de nieuwe beheerders Rob Kortekaas en Angelique Schippers.

Op zaterdag 4 maart werd de officiële opening verricht door het hijsen van de vlag op de toren. Dit werd gedaan door wethouder Robert te Beest samen met de levende nazaat Folkert van Brederode onder het toeziend oog van de oorspronkelijke eerste bewoner: de heer Willem van Brederode. Bij deze opening was een grote afvaardiging ridders en jonkvrouwen aanwezig van basisschool Het Kompas uit IJmuiden. Na de opening werd het Brederodelied gezongen uit de vertelling ‘De vloek van Brederode’ van Piet Parée en klonken de vrolijke middeleeuwse klanken van de Trawanten van Banjaert en harpmuziek van Yolanthe Cornelisse. Deze dag werden alle jongens en meisjes opgeroepen zich te onderwerpen aan een proeve van bekwaamheid met boogschieten en zwaardvechten onder leiding van Boogschutter Rob om zo de Compagnie (leger) van de heer van Brederode te kunnen uitbreiden. De heer Van Brederode was met de Graaf van Holland, Floris V, die hem verzocht heeft het kasteel te laten bouwen, in de ‘ridderzaal’ aanwezig om bezoekers te verwelkomen.
Op zondag 5 maart was het eerste koffieconcert met het trio Kapriol ‘Eruit of verzuipen’. In de kasteelkamer knetterde zachtjes de open haard terwijl muziek, verhalen en beelden de ruimte vullen. Marian Nesse vertelde kleurige en humoristische anekdotes uit het levensverhaal van haar overgrootvader Hendrik Engelsman. Alle verhalen werden muzikaal geïllustreerd door Nederlands- en Friestalige maritieme liederen en instrumentale deunen uit vroeger tijd.

%d bloggers liken dit: