Collecte voor jubilerende kattenopvang

Collecte voor jubilerende kattenopvang
© Archief St. Zwerfkatten havengebied IJmuiden

Deze week lopen vrijwilligers van de stichting Zwerfkatten havengebied IJmuiden van deur tot deur. Voor het eerst in hun bestaan wordt er gecollecteerd. De stichting bestaat deze maand 12,5 jaar en wil dat zo onder de aandacht brengen. Want hulp blijft helaas nog altijd nodig.
Van oudsher leven er zwerfkatten in de IJmuidense haven. Verwilderde katten die leefden van visafval en daar hun jongen opvoedden. In de haven bleef de laatste jaren steeds minde voedsel over. Door milieuregels en door toenemende bouwwerkzaamheden werd het leefgebied steeds kleiner. Gelukkig zijn er sinds de jaren ’80 dierenvrienden actief die de katten een helpende hand bieden.
Honderden katten en kittens zijn inmiddels gered en kregen een goed thuis. Maar niet alle zwerfkatten zijn hiervoor geschikt. In 2004 werd de Stichting Zwerfkatten havengebied opgericht. Katten die teveel verwilderd waren om naar een nieuw huis te gaan maar zich ook niet konden redden op straat zijn gecastreerd en worden dagelijks gevoerd op vaste plekken in de haven. Nieuwe zwervertjes, en zieke en gewonde worden gevangen en overgebracht naar de opvang in Velsen-Noord. Iedere dag gaan er minimaal 30 blikken vlees doorheen en 10 kilo droge brokjes. Om alles te bekostigen wordt deze week gecollecteerd.
Er worden nog collectanten gezocht voor de donderdag, vrijdag en zaterdag aanstaande, aanmelden kan via: kattenspoed@yahoo.com