95 jaar Wijsmuller in Zee- en Havenmuseum

95 jaar Wijsmuller in Zee- en Havenmuseum
RTV SEAPORT / Fotograaf Chris Hoppenbrouwer

Vanaf heden is in het Zee- en Havenmuseum een overzichtstentoonstelling te bezoeken van de firma Wijsmuller. Met modellen, foto´s, films en objecten wordt 95 jaar geschiedenis van 1906 tot en met 2001 weergegeven. De tentoonstelling loopt tot en met 20 augustus 2017.

Wijsmuller uit IJmuiden, niet alleen een begrip in Nederland maar ook wereldwijd, maakte naam en faam in de sleepvaart, berging en zwaar transport. Grote transporten en spectaculaire bergingen werden door duizenden zo niet miljoenen mensen gevolgd en oogsten veel bewondering zowel binnen als buiten de maritieme wereld.

De bezoekers van deze tentoonstelling krijgen aan de hand van een tijdlijn te zien welke beslissingen in de loop van al die jaren door Wijsmuller zijn genomen. Wijsmuller bracht zelf schepen uit, eerst onder zeil en later met stoom- en dieselaandrijving. Wijsmuller ontwikkelde als eerste zeesleepboten zonder schoorsteen, een noviteit. De latere beslissing om naast sleepvaart ook zware transporten met half afzinkbare schepen te gaan uitvoeren was een gedurfde met een onzekere uitkomst; hierdoor werd men concurrent van de eigen sleepvaart.

Ook de ontwikkeling van zelf varende zwaar-transportschepen kwam uit de burelen van Wijsmuller. De Ocean Servant was het eerste verticaal afzinkbare ponton met hulpvoortstuwing. Tijdens het slepen kon dit ponton vanaf de sleepboot telemetrisch bestuurd worden om daardoor de koers van de sleepboot te volgen en de sleepsnelheid te behouden. Deze en nog meer voorbeelden tonen dat Wijsmuller niet alleen een gerenommeerd sleper en berger was, maar ook heeft bijgedragen aan belangrijke innovaties op maritiem gebied.
Voor openingstijden zie: www.zeehavenmuesum.nl

[gss gss=”1″ ids=”22050,22049,22055,22053,22052″]