Geen fusie met Velsen

Geen fusie met Velsen
Foto: Flickr/Robbert Michel

De bewoners van Haarlemmerliede-Spaarnwoude laten Velsen links liggen. De raad sprak zich op 28 juni met grote meerderheid (10-1) uit voor een fusie met Haarlemmermeer van oud-burgemeester van Beverwijk Theo Weterings. Er is naar verluidt sprake van een sterk gevoel dat deze gemeente het beste past bij de historie en kleinschaligheid van Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Bij de uiteindelijke keuze, na een democratisch proces, waren bewoners, ondernemers en belanghebbenden intensief betrokken. In 2013 startte Haarlemmerliede en Spaarnwoude een onderzoek naar de bestuurlijke toekomst. Vorig jaar, op 16 juni 2015, besloot de gemeenteraad om te gaan voor een bestuurlijke fusie, dat ook een gemeentelijke herindeling inhoudt.

Uit een inventarisatie onder potentiële fusiepartners, bleven Amsterdam, Haarlemmermeer en Velsen over. Belangrijke kernwaarden voor de raad zijn: behoud van groen en leefbaarheid in de dorpen. Op 6 juli neemt de raad van Haarlemmermeer nog een officieel besluit. Na advies van de provincie, beslissen uiteindelijk de Tweede en Eerste Kamer. Naar verwachting is de fusie in 2019 een feit.