25 jaar lokale omroep in Velsen

25 jaar lokale omroep in Velsen
Logo RTV Seaport

Vandaag, 1 juni, is precies 25 jaar geleden dat om 12.00 uur de eerste officiële (radio)uitzending van start ging van de Stichting Lokale Omroep Velsen. Deze eerste uitzending werd op die zaterdag gepresenteerd door ondergetekende. Onder de naam Radio Plus werden tussen 07.00 en 19.00 uur de dagprogramma’s uitgezonden en van 19.00 tot 07.00 uur werden de doelgroepprogramma’s uitgezonden onder de naam Omroep Velsen.

Een paar jaar later werd het programma op televisie gestart met een kabelkrant en tv-programma’s onder de naam Velsen6. Inmiddels is de lokale omroep verder uitgebouwd en geworden tot wat het nu is en bij u bekend is als RTV Seaport, met radio, televisie, internet en op social media. Vorig jaar waren er plannen gemaakt om op de radio op deze jubileumdag aandacht te besteden aan 25 jaar lokale omroep en radio in Velsen.

Het is vandaag ook een trieste dag. Door het overlijden op 12 april van dit jaar is mede-oprichter van de lokale omroep in Velsen en programmamaker en -leider van het eerste uur, Erik Beekman, is één van de bepalende figuren uit de achterliggende periode weggevallen. Samen met hem en zijn vader hebben we eind jaren 80 het initiatief genomen om in Velsen, na het stoppen van de Regionale Omroep Stichting ROS, een eigen lokale omroep van de grond te tillen. Het raakt mij persoonlijk diep dat hij dit 25-jarig jubileum niet meer heeft mogen meemaken. Voor mij markeert deze datum en dit jubileum tegelijkertijd een afscheid als actief radiomaker.

Ik heb het, met een korte onderbreking, vanaf de eerste uitzending op 1 juni 1991 met plezier gedaan en kijk terug op een bijzondere periode. Voorlopig zal ik achter de schermen nog wat werkzaamheden voor de radio-tak (Seaport FM) blijven verrichten en deze langzaam afbouwen en overdragen.

Bob Evers