Eindelijk gedenkteken in Velsen-Noord

Eindelijk gedenkteken in Velsen-Noord
Foto: NH / Anne Kruijsen

Nog nooit was Gerard Schalk op de plek geweest waar zijn vader in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam. Vandaag, 73 jaar later, was het zo ver. Om zijn vader te herdenken onthulde hij een monumentje bij de NUON-centrale in Velsen-Noord.

“Het is heel apart om hier te lopen”, vertelt Schalk geëmotioneerd aan NH. “Dat is bijna niet onder woorden te brengen.”

In 1943 breekt er een hevig gevecht uit tussen gevechtsvliegtuigen bij de centrale. De dan 19-jarige Gerrie Schalk loopt daar met zijn broer Jan. Als een portier, Wilhelm Cohrs, de twee wil redden, gaat het mis. Ze raken alle drie bedolven onder de restanten van een muur die door de kracht van een bombardement is bezweken.

Er was al een monument voor de portier, maar nog niet voor de twee jongemannen. Initiatiefnemer Alex van Luijn is tevreden dat het monumentje nu echt af is. “De cirkel is rond”, zo vertelt hij. “Wij hopen dat we hiermee het verdriet van de families een stuk weggenomen hebben.”