Herdenking razzia 1944

Herdenking razzia 1944

Twee herdenkingen heeft de ‘Stichting 16 april 1944’ voor zaterdag 16 april op haar programma staan. Het is die dag precies 72 jaar geleden dat de Duitse bezetter een razzia hield in Velsen-Noord en Beverwijk.

Het was de reactie op liquidaties door het gewapende verzet van NSB’ers en verraders in maart en april 1944. Honderden agenten van de Grüne Polizei sloten de wegen naar Velsen-Noord en Beverwijk af om huis tot huis 486 jonge mannen in de leeftijd van 18 jaar tot en met 25 jaar te gijzelen. Zij werden in veewagons overgebracht naar Kamp Amersfoort. Deze gijzelaars zouden vastgehouden worden totdat de daders van deze aanslagen zich gemeld hadden. Het liep anders af. Op 7 juli 1944 werden 326 jonge mannen gedeporteerd om als dwangarbeider te werken in de Duitse oorlogsindustrie. 65 Mannen keerden niet terug. Zaterdag is de eerste herdenking bij de plaquette op het Stationsplein te Beverwijk en om 19:30 uur de tweede in de Dorpskerk te Wijk aan Zee.