Geheimtaal mag niet uitsterven

Geheimtaal mag niet uitsterven
RTV Seaport / Ron Pichel

Ollah, sella deog? Oftewel: hallo alles goed? Voor jou en mij klinkt het misschien als abracadabra, maar voor een aantal IJmuidenaren niet. Het is de zogenaamde geheimtaal die vissers uit IJmuiden vroeger spraken. Die taal moet bewaard blijven, vinden een aantal inwoners. 

“We moeten de cultuur laten doorklinken in het dorp”, vindt Jan Zwanenburg. Hij woont al jaren in IJmuiden, is één van de weinigen die de taal nog kan spreken en vindt dat het niet verloren mag gaan.

Rond 1900 creëren vissers in IJmuiden een eigen taal: ze zeggen de woorden omgekeerd zodat vissers uit andere gebieden ze niet kunnen verstaan. Zo weten ze de concurrerende vissers uit te sluiten over waar bijvoorbeeld de meeste vis te vangen is. Vandaag de dag zijn er nog maar weinig IJmuidenaren die de taal spreken.

De gemeente Velsen en de stichting Beleef Oud-IJmuiden proberen de taal levend te houden door een lespakket te ontwikkelen. Op middelbare scholen, zoals het Vellesan College, is de taal al veelvuldig aan bod gekomen. “Het is gewoon geschiedenis”, vertelt Marlenne Schrijver van Beleef Oud-IJmuiden. “De taal heeft een ziel.”