Cees de Baare: “De zee is mijn leven”

Cees de Baare: “De zee is mijn leven”
Foto: Cees de Baare

Cees de Baare (1954), opgegroeid in een warm vissersgezin in IJmuiden, kent al vanaf jonge leeftijd een grote liefde voor alles wat met de zee, schepen en de haven te maken heeft. Naast schilder en dichter is hij co-auteur van het boek Varen is mijn wereld, dat op 16 maart j.l. is verschenen.

Varen is mijn wereld bevat negentien verhalen van de huidige generatie ‘maritieme schrijvers’. De verhalen zijn allen geschreven vanuit verschillende invalshoeken en gedachten, maar één ding hebben de korte verhalen gemeen: de zee.

Scheepstimmerman
De bijdrage van De Baare bestaat uit het verhaal van ‘Daniel de Scheepstimmerman’. Het verhaal speelt zich af in de negentiende eeuw, in de tijd dat de scheepvaart overging van de zeilvaart naar de gemotoriseerde scheepvaart. “Als zoon uit een zeilmakersgezin ziet Daniel dat het zeilmaken geen toekomst meer voor hem en zijn broer zal hebben”, legt De Baare uit. “Hij besluit om zijn droom te volgen en als scheepstimmerman naar zee te gaan.”

De Baare heeft van scheepsvaart zijn levenswerk gemaakt. Naast co-auteur van Varen is mijn wereld is hij schrijver van drie kinderboeken, twee romans en twee gedichtenbundels. Eerder verschenen onder meer Het Land van Tranen, Zee, strand en meer en Van Fokkenmaat tot Hemelvaarder. De inspiratie voor zijn werk haalt hij uit zijn kennis en de schoonheid van de zee, het water en de scheepsvaart. “Ik hoorde de verhalen van mijn opa en vader, die samen een kotter hadden. Natuurlijk wil je als kind dan ook naar zee”, aldus De Baare. “Dat gevoel ben ik nooit meer kwijtgeraakt.”

Leven
Via de havensleepboten in Amsterdam kwam De Baare terecht op de grote binnenvaart. Daarna werkte hij voor Rijkswaterstaat in Brabant en gaf de visserszoon vier jaar lang les in het nautisch onderwijs op de opleidingsschepen van het Koff. De Baare: “Uiteindelijk trad ik vijfentwintig jaar geleden in dienst bij Haven Amsterdam. Daar werk ik nog steeds. Je zal het vast begrijpen: schepen en water zijn mijn leven.”

Wat de toekomst brengt, durft De Baare niet te zeggen. Toch weet hij één ding zeker. “Het schrijven van boeken en gedichten zal vermoedelijk nooit meer stoppen.”

Varen is mijn wereld is te koop in alle erkende boekwinkels. Kijk voor meer informatie op de website van Uitgeverij De Alk of op http://ceesdebaare.nl/.