Nieuwe opleiding voor Omgevingsdienst

Nieuwe opleiding voor Omgevingsdienst
Foto: Omgevingsdienst IJmond

Omgevingsdienst IJmond en Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied starten met een gezamenlijk opleidingstraject om nieuwe medewerkers klaar te stomen tot milieu-inspecteur.

De beide directeuren van de omgevingsdiensten (Bert Pannekeet en Pieter van den Bergen) gaven donderdag de aftrap van de opleiding. Het is de eerste keer dat de omgevingsdiensten hierin samenwerken.

Energiebesparing
Tijdens de opleiding komen alle onderwerpen aan bod die nodig zijn om te controleren of bedrijven voldoen aan de milieuwetgeving, zoals veiligheid, bodemverontreiniging en energiebesparing. Onderwerpen die ook belangrijk zijn om ondernemers te kunnen informeren over de mogelijkheden van duurzaam ondernemen.

Omgevingsdienst IJmond verzorgt de opleiding. In zes eerdere leergangen zijn er bijna honderd milieu-inspecteurs opgeleid. Een groot aantal is volgens de Omgevingsdienst nog steeds werkzaam in het vakgebied.

Praktijk
In deze leergang, die zes maanden duurt, nemen totaal 13 personen deel. De opleiding bestaat uit een combinatie van opleiding en praktijk en wordt verzorgd door eigen medewerkers. Door extra training on the job zijn de deelnemers in staat om binnen een korte periode zelfstandig taken uit te voeren.

Na afronding van de opleiding ontvangen de deelnemers een certificaat. Vier deelnemers gaan daarna bij Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied aan de slag. Zes bij Omgevingsdienst IJmond. Drie deelnemers werken al bij Omgevingsdienst IJmond.