Remkes opnieuw commissaris van de Koning

Remkes opnieuw commissaris van de Koning
Foto Provincie Noord-Holland

De Provinciale Staten van Noord-Holland willen dat Johan Remkes opnieuw benoemd wordt tot commissaris van de Koning. Dat meldt de provincie maandag.

Remkes is sinds 1 juli 2010 commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland, maar zijn termijn loopt in juli 2016 af.

De Provinciale Staten zijn het algemeen bestuur van de provincie. Zij vertegenwoordigen de bevolking van Noord-Holland. De provincie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de aanleg van het HOV Velsen. Een commissaris van de Koning is zowel voorzitter van de Provinciale Staten als van de Gedeputeerde Staten (dagelijkse bestuur van de provincie).

Enkele belangrijke taken zijn de coördinatie bij rampenbestrijding, vertegenwoordigen van de provincie en toezicht op de ambtelijke organisatie. Daarnaast vervult de commissaris van de Koning een adviserende rol bij de benoeming van burgemeesters. Dat geldt bijvoorbeeld ook als de nieuwe burgemeester van Velsen wordt benoemd, naar verwachting in april 2016. Momenteel is Amy Koopmanschap de waarnemend-burgemeester van Velsen.

De keuze van de Provinciale Staten wordt nu gestuurd naar Ronald Plasterk, de minister van Binnenlandse Zaken (BZ). Hij zal, als er een positief advies wordt gegeven, Remkes officieel voordragen bij de Koning voor herbenoeming.