Ondernemersontbijt Maritiem College

Ondernemersontbijt Maritiem College
Google Maps

Komt straks je complete vaatwasser ook uit een 3D-printer?

Het antwoord hierop is zonder twijfel ja. Dit als je de Martijn Witteveen van de Blok Group uit Velsen-Noord wil geloven. De enthousiaste Sales, Marketing en Product Development Manager van de Blok Group hield vanmorgen vroeg een boeiend verhaal over de toekomst van 3D-printers voor een groep van ca 80 ondernemers uit de IJmond tijdens het jaarlijkse Ondernemers Ontbijt van en in het Maritiem College in IJmuiden. De stormachtige ontwikkeling van het 3D-printen biedt volgens Witteveen ongekende kansen voor de vereenvoudiging van de zgn. supply-chain; door veel minder voorraad en opslagruimte van onderdelen, het beperken of vermijden van vervoer en het minimaliseren van afvalproducten. Machines en onderdelen kunnen ter plaatse en waar ook ter wereld naar wens en behoefte worden geprint. Van de nieuwe Airbus A380 die uit miljoenen onderdelen bestaat komen nu al meer dan 1100 uit 3D-Printers en van alle gehoorapparaten wordt 98% geprint. Nóg spectaculairder zijn de 3D-printers aan boord van grote containerschepen, die naar behoefte zelf onderdelen kunnen printen. Bijzonder bij deze 3D-ontwikkeling is dat steeds meer fabrikanten tekeningen en foto’s van bepaalde onderdelen voor machines en apparaten op internet zetten en het publiek vragen om een (nog) beter ontwerp en de digitale versie hiervan die door 3D-printers kunnen worden gebruikt.

Na het vlammende betoog van Witteveen nam Hans van Bulthuis van 3D Makerszone uit Haarlem het stokje over. Hij sprak onder meer over ”Reverse Engineering”, dat andere denkpatronen noodzakelijk maakt om van bestaande producten nieuwe en verbeterde digitale versies te maken voor toepassing in de 3D-technologie. Dit is dé superbaan van de toekomst waar het technisch onderwijs nu al op inzet, maar dat nog niet door het bedrijfsleven wordt gevolgd of onderkend.
Veel aanwezigen uit vooral de maakindustrie in de IJmond werden door de sprekers verrast en geïnspireerd, al moest men toegeven dat deze 3D-ontwikkeling veel traditionele arbeidsplaatsen zal kosten en diverse bestaande productieprocessen op zijn kop zal zetten.
Nelly Groen, directeur van het Maritiem College bedankte hierna de aanwezigen voor hun komst en belangstelling en nodigde iedereen vast uit voor het volgende Ondernemers Ontbijt in 2017.