Middenvelder Telstar twee jaar geschorst

Middenvelder Telstar twee jaar geschorst
RTV Seaport/Ron Pichel

De KNVB heeft Kevin van Essen geschorst voor twee jaar. De 26-jarige middenvelder van Telstar reageerde positief op een dopingtest na de wedstrijd tegen Helmond Sport op vrijdag 8 mei van dit jaar. De club vindt dat de speler te zwaar wordt gestraft.

De voetbalbond maakte vanochtend bekend dat Van Essen tot 28 december 2017 niet mag deelnemen aan wedstrijden, trainingen en andere activiteiten van de KNVB. Bij de voetballer was de aanwezigheid van furosemide vastgesteld. Dit is een stof die voorkomt op de dopinglijst van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap). Ook de contra-expertise leverde een positieve uitslag op.

Ook verklaringen van Van Essen zijn behandeld. De centrale tuchtcommissie doping acht bewezen dat Kevin schuldig is, aldus Telstar. De club is diep teleurgesteld en acht de straf buitenproportioneel. Telstar stelt dat de speler onzorgvuldig is geweest. ”Het per ongeluk innemen van verboden middelen is eenvoudig. Spelers gebruiken voedingspreparaten en andere supplementen om herstel te bevorderen. Alles wat zij tot zich nemen dient op de goedgekeurde lijst te staan. Sporters moeten dit zelf of samen met een arts controleren. Sinds dit geval bij Telstar bekend werd, hebben de spelers de goedgekeurde lijst consequent geraadpleegd. Desondanks heeft de club in drie gevallen geconstateerd dat de raadpleging onvoldoende is geweest.”

Telstar hoopt dat de strafmaat en financiële status van de sporter op elkaar worden afgestemd. Van Essen wordt naar de mening van de club te zwaar gestraft. Ten tweede adviseert Telstar voetbalclubs zowel in het betaald als het amateurvoetbal de bewustwording onder spelers en speelsters verder te vergroten.