Extra opvang statushouders

Extra opvang statushouders
FOTO : RTV Seaport / Ron Pichel

RAAD STEMT NIET, MAAR STEMT WEL IN MET EXTRA OPVANG STATUSHOUDERS

In een verwarrende vergadering, voor vrijwel lege publieke tribunes en zonder hierover te stemmen heeft de gemeenteraad maandagavond ingestemd met de huisvesting van zestien tot twintig extra statushouders in vier woningen van de gemeente Velsen. Om deze vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning in deze gemeentelijke woningen te kunnen krijgen, moet de huur van drie van de vier huizen omlaag.

Opmerkelijk genoeg ging het raadsbesluit dat het college hiervoor had ingediend op initiatief van VVD-fractievoorzitter Jeroen Verwoort van tafel. Hiermee ging hij in tegen zijn eigen VVD-wethouder Arjen Verkaik. ‘het college is bevoegd om dit uit te voeren’, aldus Verwoort. ‘Daarvoor is onze toestemming niet nodig.’

Daarop zegde wethouder Verkaik toe dat hij zijn collega’s in het college zou voorstellen om het raadsvoorstel weer in te trekken. Voordat zij de vergadering sloot, stelde waarnemend burgemeester Amy Koopmanschap nog wel expliciet vast dat de raadsleden blijkbaar konden instemmen met de huisvesting van de genoemde statushouders. Want daar was het B&W om te doen, brede raadsteun voor het beleid inzake de opvang van extra vluchtelingen in Velsen.

Puilden de publieke tribunes in de raadzaal vorige maand nog uit tijdens de sessie over dit beladen onderwerp, nu kwam er verrassend genoeg vrijwel niemand af op de extra raadsvergadering die hierover ging. Het videoscherm dat beneden in de Burgerzaal was opgesteld voor de verwachte grote toeloop kon daarom snel weer worden opgeruimd.
[gss type=”slideshow” ids=”12457,12458″]