Verhuizing sluisbediening naar gemaal

Verhuizing sluisbediening naar gemaal

Rijkswaterstaat heeft de sluisbediening van de Noordersluis naar het 100 meter verderop gelegen gemaal verplaatst om ruimte te maken voor de bouw van de nieuwe grote zeesluis in IJmuiden. Het huidige Sluis Leiding Centrum (SLC) op de kop van de Noordersluis zal gesloopt worden.
Vanuit het huidige Sluis Leiding Centrum keek je recht in de sluiskolk, na de verplaatsing van de sluisbediening is het zicht op de sluis verdwenen. De schepen worden dan met camera’s in de gaten te houden.

Rijkwaterstaat kwamen tot de conclusie dat direct zicht op de sluis niet nodig is. ‘Als er iets misgaat, kunnen sluisbedienden zelf niet direct iets doen. Hoe dicht ze er ook bovenop zitten. Er varen enorme schepen door de zeesluis, die kunnen zij niet van de kant wegduwen. Ze kunnen alleen de hulpdiensten bellen, en dat kan ook vanuit een locatie verderop. Het gaat erom dat zij zicht hebben op wat er gebeurt en dat zicht hebben zij met camera’s even goed.’

De aanleg van de nieuwe zeesluis start in 2016, het sluizencomplex blijft wel grotendeels open voor de scheepvaart en het wegverkeer. De nieuwe zeesluis wordt 500 m lang, 70 m breed en 18 m diep.[gss type=”slideshow” ids=”11961,11960,11966,11965,11964,11963,11962,11967″]