Telstar en PvdA zijn belchinees zat

Telstar en PvdA zijn belchinees zat
RTV Seaport / Ron Pichel

De tribune van voetbalclub Telstar wordt regelmatig bevolkt door verdacht bellende buitenlanders. De personen zouden informatie doorspelen naar de gokindustrie. Het afgelopen weekend troffen stewards van Telstar ‘voor de zoveelste keer’ een verdacht bellende man aan in het stadion. Hij werd naar huis gestuurd.

Het doorbellen van wedstrijdinformatie aan diverse gokbedrijven is niet strafbaar, maar voetbalclubs willen niet dat hun club wordt geassocieerd met gokken. “Zulke types willen we niet hebben in het stadion”, aldus Telstars veiligheidscoördinator Richard de Smit in AD Sportwereld. Pieter de Waard, algemeen directeur van Telstar, vult aan: “Enige jaren terug werd er een directe link gelegd naar matchfixing.We hebben toen de huisregel opgesteld dat deze mensen preventief worden verwijderen uit het stadion.”

PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken eist via Kamervragen dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) een belbuitenlanderverbod instelt. “Voetbal is voor supporters,” zegt Van Dekken. “Ik wil niet dat zij worden lastiggevallen door dit soort belfiguren. Hun aanwezigheid heeft niks met zuiver voetbal, maar met gokken te maken.”

De KNVB denkt echter niet dat de ban op belbuitenlanders effect heeft. Volgens Van Kastel ziet de voetbalbond liever dat er restricties komen in het gokaanbod op alle voetbalwedstrijden. “Als alternatief zouden clubs de belbuitenlander naar perstribunes kunnen sturen, zo zitten ze niet tussen supporters.”