IJmond geschokt door aanslag Parijs

IJmond geschokt door aanslag Parijs
Twitter

Ook in de IJmond is er met afschuw gereageerd op de aanslag op het Frans satirisch tijdschrift Charlie Hebdo. Vooral op de website van Roetz Magazine,  een onafhankelijk IJmondiaal tijdschrift voor opinie, poëzie en proza, wordt er met afschuw gereageerd op de gebeurtenissen.

Gedicht
“Dit is niet alleen een aanslag op elf journalisten, maar op ons allemaal en de vrijheid die we hebben bevochten, die we koesteren”, valt te lezen in een redactioneel commentaar. “Satire is een wezenlijk onderdeel van de democratie. Ben je het er niet mee eens, dan ga je het debat aan. Met het woord. Vrijheid is de vrijheid die je geeft.”

Lees ook: Joris Brussel, Tweestrijd van meningsuiting – Roetz Magazine

Voormalig stadsdichter en Velsen-Noorder Joris Brussel schreef naar aanleiding van de aanslag een speciaal gedicht op de website van Roetz. “Het vrije woord wordt vandaag niet vermoord, maar blijft leven zolang men zijn of haar waarheid zegt, hopelijk wordt er vannacht nog een Parijse muur omgelegd”, eindigt Brussel.

Demonstratie
Burgemeesters uit heel het land hebben opgeroepen om donderdag in Amsterdam, Rotterdam en Haarlem te komen demonstreren tegen de aanslagen. Of er ook in Velsen een demonstratie zal zijn, is nog onduidelijk.

Bij de aanslag in Parijs kwamen twaalf mensen om het leven, onder wie tien journalisten.