A’dam: 105 miljoen voor nieuwe sluis

A’dam: 105 miljoen voor nieuwe sluis
Flickr.com/Johan Wieland

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil dat zijn gemeente maximaal ruim 105 miljoen euro bijdraagt aan de bouw van een nieuwe zeesluis in IJmuiden.

Dat meldt nieuwspartner RTV NH. Het college van burgemeester en wethouders verzocht de gemeenteraad donderdag daarmee in te stemmen. De bijdrage aan de versnelde aanleg van de sluis in het Noordzeekanaal is volgens het stadhuis goed voor de economie in de hoofdstedelijke haven en de regio Amsterdam.

De sluis uit 1929 zou volgens de planning van het Rijk in 2029 worden vervangen. Volgens onder meer het Amsterdamse gemeentebestuur en het Havenbedrijf Amsterdam is dat veel te laat, omdat de technische staat kritiek is en de nieuwste generatie schepen nu al niet meer door de verouderde sluis past.

De nieuwe sluis moet vanaf 2019 in gebruik worden genomen.