Hoe overleef ik een herfststorm?

Hoe overleef ik een herfststorm?
RTV NH

Na een prachtig weekend kan het regenpak morgen weer uit de kast. Het gaat namelijk ouderwets herfstweer worden. Regen, windkracht 9 en windstoten tot 100 kilometer per uur zorgen voor de eerste herfststorm van dit jaar. En dat is natuurlijk even wennen, belangrijk dus om je goed voor te bereiden.

Op- en rond het water
Vooral aan de kust kan het flink gaan spoken. Een noordwestenwind zal rond 19.00 uur voor springtij zorgen, dat laat weerman Jan Visser van nieuwspartner RTV NH weten. Bij de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) wordt morgen echter geen stormloop verwacht. Omdat de storm is aangekondigd zullen maar weinig watersporters zich op het water melden.

“Maar als het mis gaat dan gaat het ook goed mis. Als de pieper nu gaat dan weet je als reddingswerker dat het er nu écht om gaat. Niets is zo grillig als weer in combinatie met water”, blikt een woordvoerder van het KNRM vooruit. “Wij willen vooral zeggen: ken je grenzen. Wij snappen best dat een ervaren kitesurfer deze storm nog wil meepakken. Maar als je er ook maar een beetje onzeker over bent dan moet je niet gaan.”

Met de trein
De NS geeft aan de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Een woordvoerder zegt dat er nu nog geen sprake is van een aangepaste dienstregeling of andere maatregelen. Mocht dat nodig zijn, dan zal er volgens de NS worden ingespeeld op de situatie.

Omdat veel bomen nog in het blad staan, zouden blaadjes op het spoor nog wel voor problemen kunnen zorgen. Ga dus uit voorzorg iets eerder van huis en check de NS-reisplanner voordat je vertrekt.

Op de weg
De ANWB raadt weggebruikers af om morgen met een aanhanger of caravan de weg op te gaan. Ook is het verstandig om als automobilist niet onnodig naast een vrachtwagen of auto met aanhanger te gaan rijden. Deze kunnen uitzwenken door windstoten, wat weer voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Ondanks dat het in het zuiden nog herfstvakantie is kunnen we ons morgen opmaken voor een ‘pittige spits’. Vooral rond Amsterdam zouden lange file’s kunnen ontstaan. Houd de file-informatie dus goed in de gaten.

Op de fiets
Ondanks de harde wind acht RTV NH-weerman Jan Visser de kans klein dat er hele bomen naar beneden zullen komen. Wel is er een grotere kans op het afbreken van losse takken. Natte blaadjes kunnen op het fietspad voor gladheid zorgen.