“Veerdienst A’dam krijgt vier haltes”

“Veerdienst A’dam krijgt vier haltes”
RTV Seaport/Ron Pichel

De nieuwe veerdienst tussen IJmuiden en Amsterdam krijgt waarschijnlijk vier haltes. Dat blijkt uit de eerste plannen van een werkgroep binnen de provincie.

Als de plannen doorgaan, vaart er straks een snelle watertaxi rechtstreeks van IJmuiden Pontplein – over het Noordzeekanaal – naar station Amsterdam Centraal. Buiten de spits moet de veerdienst ook stoppen bij de Zaandamse Hemkade en de Amsterdamse Houthavens.

Later zijn er nog meer mogelijkheden, stelt de werkgroep. Als de boot een succes blijkt, moet er ook een halte komen in Beverwijk, Amsterdam-Noord, Buitenhuizen en bij de ferryterminal in IJmuiden.

Nieuwe boten
De nieuwe boten hebben een aangepaste instap voor het meenemen van de fiets en varen zo’n 40 tot 65 kilometer per uur, schrijft het tijdschrift OV-Magazine. Een reis tussen Amsterdam en IJmuiden blijft daarom een half uur: 20 minuten sneller dan met lijn 82.

De boten zijn aanzienlijk kleiner in vergelijking met de draagvleugelboten: er moeten minimaal twaalf mensen mee kunnen.

Stemmen
De werkgroep draagt de opgedane kennis binnenkort over aan Gedeputeerde Staten. Op 22 september stemmen Provinciale Staten over het voorstel van de werkgroep. Voorlopig lijkt een meerderheid vóór een nieuwe veerverbinding tussen de twee steden over het Noordzeekanaal.

[gss ids=”6055″]