Naturalis: ‘Zeldzame kever weg door herinrichting Kanaaldijk’

Naturalis: ‘Zeldzame kever weg door herinrichting Kanaaldijk’
De natuurlijke habitat van de zeldzame kever, tussen de Kanaaldijk en de IJmuiderstraatweg in IJmuiden. Foto: RTV Seaport / Ron Pichel

Door de herinrichting van de IJmuiderstraatweg in IJmuiden zal naar alle waarschijnlijkheid een zeer zeldzame keversoort verdwijnen uit de regio.

Dat stelt het professor Menno Schilthuizen van de Universiteit Leiden/Naturalis. Een van zijn studenten – Els Baalbergen – heeft onderzoek gedaan naar de zeldzame Drilus-kever en daar zelfs een prestigieuze biologieprijs mee gewonnen, zo schrijft de professor in een bezorgde mail aan RTV Seaport.

Het speciale kevertje leeft in de groenstrook tussen het voormalige spoor aan de Kanaaldijk en de IJmuiderstraatweg in IJmuiden, dat op dit moment opnieuw wordt ingericht. “Kort geleden bezocht Els (Baalbergen – red) het betreffende terrein weer en constateerde tot haar schrik dat de vegetatie was weggehaald bij een herinrichting van de groenstrook,” schrijft de professor. “Het spoorwegtalud daar is begroeid met een bijzonder type schrale vegetatie waar Drilus goed in gedijt.”

De Drilus-kever eet huisjesslakken. Foto: Universiteit Leiden
De Drilus-kever eet huisjesslakken. Foto: Universiteit Leiden

De gemeente Velsen laat in een reactie weten niet op de hoogte te zijn van het bestaan van de keversoort. “Het voorkomen van deze soort in IJmuiden was ons niet bekend,” schrijft een woordvoerder. Volgens de gemeente is wel onderzoek gedaan naar zeldzame diersoorten. “De genoemde soort is niet beschermd binnen deze wetten (Flora- en Faunawet), waardoor ook niet aan het licht is gekomen dat deze zeldzame soort hier voorkomt.”

De gemeente zegt in gesprek te gaan met de professor en zijn student om eventueel zelfs een soort minireservaat aan te leggen voor de Drilus-kever. Verder neemt de gemeente speciale maatregelen rond het maaien van de groenstrook.

De herinrichting van de IJmuiderstraatweg wordt niet stilgelegd volgens de woordvoerder. “Nee. Dat is niet de verwachting. Wel willen we graag weten waar deze soort zich langs de IJmuiderstraatweg bevindt en welke habitateisen deze soort nodig heeft om te overleven. Aan de hand hiervan kan gekeken worden welke maatregelen er (nog) genomen kunnen worden.”