Gemeente getroffen door beveiligings-bug Heartbleed

Gemeente getroffen door beveiligings-bug Heartbleed
De Gemeente Velsen is ook getroffen door de Heartbleed-bug. Beeldbewerking RTV Seaport.

De gemeente Velsen heeft per direct haar digitale loket gesloten nadat is gebleken dat de beveiliging niet op orde was.

De Gemeente Velsen is ook getroffen door de Heartbleed-bug. Beeldbewerking RTV Seaport.
De Gemeente Velsen is ook getroffen door de Heartbleed-bug. Beeldbewerking RTV Seaport.

Volgens een woordvoerder heeft de gemeente last van de zogenaamde Heartbleed-bug, die wereldwijd meerdere instellingen zoals banken, sociale media en webwinkels heeft getroffen. Door deze fout was het sinds 2012 mogelijk om zeer vertrouwelijk internetverkeer tussen burgers en de gemeente af te luisteren.

De kans dat dat daadwerkelijk is gebeurd, is volgens de gemeente heel klein. ”Maar niet helemaal uit te sluiten,” schrijft de gemeente. “Daarom kiest Velsen ervoor het digitaal loket tijdelijk te sluiten totdat de fouten verholpen zijn en het internetverkeer weer veilig is.”

Burgers die nu bijvoorbeeld een nieuw rijbewijs, paspoort of ander reisdocument willen, moeten bellen of langskomen bij de gemeente in het stadhuis. “We blijven gewoon onze diensten verlenen, maar u zult nu de telefoon moeten pakken om contact te leggen. We schatten in dat deze situatie tot drie weken kan duren.”