[redactioneel commentaar] ‘Regie’

[redactioneel commentaar] ‘Regie’
Toekomstige coalitie en oppositie. Foto: RTV Seaport

Vanavond om 19:30 uur zijn er weer openbare coalitie-onderhandelingen in het Velsense Stadhuis. In aanloop naar dit overleg publiceert RTV Seaport een redactioneel commentaar over de gang van zaken rond deze onderhandelingen. 

Het ziet er naar uit dat dit de nieuwe coalitie voor Velsen wordt. Foto: RTV Seaport
Het ziet er naar uit dat dit de nieuwe coalitie voor Velsen wordt. Foto: RTV Seaport

C O M M E N T A A R – Hoewel formateur Annette Baerveldt ons anders wil doen geloven, zijn de poppetjes voor het nieuwe college in Velsen natuurlijk al lang bekend. Al zijn er deze week nog openbare coalitieonderhandelingen, het is wachten op het moment dat zij haar nieuwe collega-wethouders en de portefeuilleverdeling presenteert.

Tijdens de eerste verkennende ronde op de dinsdag na de verkiezingen werd het direct duidelijk. Arjen Verkaik (VVD), Ronald Vennik (PvdA) en Annette Baerveldt (D66 Velsen), die samen Velsen vier jaar lang zo prettig hebben geregeerd, laat elkaar niet los.

Het CDA mag ook weer aanschuiven als dank voor vier jaar loyaliteit, maar Robert te Beest zal genoegen moeten nemen met een lichtere portefeuille. Al kan daarin best nog wel eens een bananenschil zitten waar hij vroeg of laat over uitglijdt.

Zo zal Te Beest waarschijnlijk  het beleidsveld ‘wonen’ moeten afstaan aan nieuwkomer LGV, dat prima zou passen bij LGV-lijsttrekker Leo Kwant. Maar tot verrassing van vriend en vijand laat Leo het pluche over aan fractiegenoot Floor Bal, de pientere Pietje Bel van de gemeenteraad. Dat worden in ieder geval vrolijke B&W-vergaderingen.

Daarmee heeft LGV het veel slimmer gedaan dan concullega-partij Velsen Lokaal. Die partij is net niet de grootste geworden en toch net als vier jaar geleden door de gevestigde orde buiten spel gezet. Iedereen die Velsen Lokaal lief heeft, schreeuwt moord en brand, maar zo werkt het dus bij coalitiepolitiek voor gevorderden. Waarom een onzeker verstandshuwelijk sluiten als het ook met stabiele liefde kan, zou Arjen Verkaik zeggen.

En lijsttrekker Marianne Vos van VL had als openingszet bij de onderhandelingen juist nog wel zo’n harstochtelijke liefdesverklaring uitgesproken richting Ronald Vennik. Vos prees hem als een uitstekende wethouder van financiën. Toch liet hij haar in zijn reactie keihard een blauwtje lopen, vooral wijzend op het onwrikbare HOV-standpunt van haar partij. Vennik haalde hartgrondig zijn gram, een onsje minder had ook wel gekund.

Arjen Verkaik en Henk Wijkhuizen deden dat namens VVD en D66 nog eens dunnetjes over, waarmee de indruk ontstond dat hier sprake was van een duidelijke regie. Wat er ook gebeurt, Marianne Vos wordt geen wethouder, leek de onderliggende boodschap.

Een andere kind van de rekening is Wim Westerman met zijn GroenLinks. Als wethouder moest hij meestal zijn mond houden, nu kon hij tijdens de coalitieonderhandelingen als lijsttrekker (en enig overgebleven raadslid) eindelijk zijn hart luchten. Begrijpelijk, maar sprekend over de dolksteken in zijn rug afkomstig van zijn eigen fractie ging hij veel te ver.

Westerman zou er goed aan doen om de eer aan zichzelf te houden. Zijn houdbaarheidsdatum is helaas verstreken. De kiezer heeft duidelijk gesproken, tegen het landelijke beeld in heeft zijn partij twee van de drie zetels verloren. Doorgaan zou afbreuk doen aan wat hij in tot nu toe voor Velsen heeft gedaan.

Dat brengt ons tenslotte bij de positie van de SP. Het linker broertje van de PvdA heeft in Velsen een zetel winst geboekt en heeft meer stemmen gekregen dan het CDA. Daarmee zou deelname van de SP aan het college in plaats van het CDA niet misstaan. Dat zou formateur Baerveldt ook helpen in haar uitleg aan de Velsense bevolking. Twee van de vier winnaars van de verkiezingen in Velsen zitten dan in haar kabinet. Bovendien is dat politiek gezien een zeer evenwichtig college, met VVD en LGV aan de rechterkant, PvdA en SP op links en D66 zelf netjes in het midden.

Maar lijsttrekker en onderhandelaar Robert van Koten van de SP heeft zijn partij in de eerste ronde buitenspel gezet door zijn voorkeur uit te spreken voor een college met Velsen Lokaal en te vragen om een onderzoek naar de HOV. Wellicht is dat nog wat politieke onervarenheid geweest van het voormalig steunfractielid. Kan een van zijn meer ervaren vakbroeders hier niet even de regie nemen en hem een kleine hint geven?