Enkele computers gemeente nog op Windows XP

Enkele computers gemeente nog op Windows XP
Beeldbewerking: RTV Seaport
Het logo van Windows XP
Het logo van Windows XP

De gemeente Velsen gebruikt nog steeds computers met Windows XP, ondanks dat Microsoft op 8 april stopt met de ondersteuning van het besturingssysteem. 

Een woordvoerder van de gemeente laat aan RTV Seaport weten dat de computers binnenkort worden vervangen door Windows 7. “De gemeente Velsen heeft slechts enkele computers die nog zijn uitgerust met Windows XP. Deze zullen binnenkort worden vervangen door Windows 7.”

Doordat Microsoft stopt met de ondersteuning komen er geen beveiligingsupdates meer uit voor het dertien jaar oude besturingssysteem. Wie XP blijft gebruiken, loopt een groter risico gehackt te worden.

Toch hoeven Velsenaren niet bang te zijn dat hun gegevens op straat belanden, zegt de gemeente. “Er zullen zich geen beveiligingsissues voordoen omdat deze zaken worden afgevangen door de beveiligingsmethodes en firewalls die wij gebruiken binnen onze infrastructuur.”

Eerder bleek dat met name gemeenten achterlopen bij het vervangen van Windows XP. Onder meer Amsterdam, Den Haag en Utrecht verwachten niet op tijd over te stappen naar een recente versie van Windows. Microsoft raadt XP-gebruikers aan te upgraden naar een nieuwere versie van Windows of een geheel nieuwe computer aan te schaffen.

Beeldbewerking: RTV Seaport
Beeldbewerking: RTV Seaport