Ultimatum voor directie Tata Steel IJmuiden

Ultimatum voor directie Tata Steel IJmuiden
Foto: RTV NH/Barbara Mulder

FNV Bondgenoten heeft een ultimatum ingesteld voor de directie van Tata Steel IJmuiden. Tot vrijdag 14 maart 6:00 uur ‘s ochtends heeft de directie de tijd om in te gaan op de eisen van de werknemers. Zo niet, dan zullen veel werknemers overgaan tot staking.

Foto: RTV NH/Barbara Mulder
Foto: RTV NH/Barbara Mulder

Gisteren stemden de vakbondsleden voor een mogelijke staking. Aad in ’t Veld, bestuurder FNV Bondgenoten: “Als Tata Steel dan niet is ingegaan op onze eisen, dan gaan wij stakingen en acties organiseren. De mensen hier staan klaar om te strijden voor waardering na jaren van reorganisaties en een gematigde loonontwikkeling. We gaan uit van een langdurige stakingsperiode. Half februari maakte Tata Steel bekend dat in de laatste negen maanden van 2013 ruim 260 miljoen winst is gemaakt. Daar hebben de mensen keihard voor gewerkt. De werknemers willen dat nu ook terugzien in een fatsoenlijke loonsverhoging van drie procent en geen verder verlies van banen.”

De directie van Tata Steel wil  het werkgelegenheidspact (geen gedwongen ontslagen tot 1 oktober 2016) ter discussie stellen. In ’t Veld: “De werknemers willen gewoon zekerheid houden over hun banen, onzekerheden zoals het opbreken van het werkgelegenheidspact staan hier haaks op.” Eerder liepen de cao-onderhandelingen vast omdat Tata Steel stug vast blijft houden aan verslechteringen. Bij Tata Steel werken ongeveer 9.000 mensen.