Mogelijk nog voor het weekend staking bij Tata Steel

Mogelijk nog voor het weekend staking bij Tata Steel
Foto: RTV NH/Barbara Mulder
Foto: RTV NH/Barbara Mulder
Foto: RTV NH/Barbara Mulder

Staalconcern Tata Steel in IJmuiden gaat een ‘langdurige stakingsperiode’ tegemoet.  De werknemers leggen vanaf vrijdag of maandag het werk neer. Dat heeft Aad in ‘t Veld, vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten, vanmiddag gezegd tegen nieuwspartner RTV NH.

Vorige maand liepen de onderhandelingen over een nieuw cao vast. “We zullen formeel een ultimatum neerleggen, daarna volgen er stakingen,” aldus In ‘t Veld. Vanochtend stemden 1100 werknemers unaniem in om het werk neer te leggen. Later op de dag volgt een tweede stemronde, waarbij nog zo’n 500 medewerkers hun stem kunnen uitbrengen.

FNV eist een salarisstijging van 3 procent en dat de ‘verslechteringen’ in de arbeidsvoorwaarden van tafel worden gehaald, aldus de vakbondsbestuurder. Bij Tata Steel Nederland, het vroegere Hoogovens, werken ongeveer 9000 mensen.

Onze collega’s van RTV NH maakte een korte video over de eerste stemronde. Bekijk ‘m hier.