Megaklus voor Tata Steel in IJmuiden

Megaklus voor Tata Steel in IJmuiden
Foto: Vincent Bloothoofd

Met een bijzonder transport is vandaag bij Tata Steel in IJmuiden een omvangrijke operatie van start gegaan. Vier metersgrote onderdelen van de Oxystaalfabriek moeten worden vervangen.Het transport brengt ze in drie dagen tijd naar de laadhal van de Oxystaalfabriek. Voor het transport moesten lantaarnpalen langs de route tijdelijk worden verwijderd.

“In zes maanden tijd wordt Converter 23 van de Oxystaalfabriek vervangen. Een grote klus,” aldus Annemarie Manger, directeur Engineering & Site Services. De Oxystaalfabriek, in feite de keuken van het staalbedrijf in IJmuiden, beschikt over drie van deze zogenaamde converters, waarvan er twee continu in bedrijf zijn. In deze converters wordt het staat bereid.

De huidige converter 23 stamt uit 1974 en heeft meer dan 180.000 ladingen van 300 ton vloeibaar staal geproduceerd. Tata Steel in IJmuiden is erin geslaagd de levensduur van converter 23 te verlengen van het gemiddelde van 20-25 jaar tot maar liefst 38 jaar. Net als zijn voorganger heeft de nieuwe converter 23 een inhoud van 350 ton. De aandrijving en ophanging van de nieuwe converter behoren tot de grootste ter wereld en zijn ontworpen volgens de laatste stand der techniek, waardoor minder onderhoud nodig is. De nieuwe converter wordt gebouwd door SMS Siemag uit Duitsland.

Foto: Vincent Bloothoofd
Foto: Vincent Bloothoofd