Veel vraagtekens rond wild plan ‘nieuwe’ Fast Flying Ferry

Veel vraagtekens rond wild plan ‘nieuwe’ Fast Flying Ferry

 

Schermafbeelding 2014-01-06 om 15.26.21

Op internet circuleert een wild plan voor het behouden van de draagvleugelbootverbinding tussen IJmuiden-Pontplein en Velsen-Zuid. Aan de serieusheid en haalbaarheid van het plan wordt echter flink getwijfeld.

In het plan staat dat de draagvleugelboot alsnog behouden zou kunnen blijven onder de nieuwe naam ‘Velam Fast Ferries’. Het idee komt van ondernemer Willem Willemsen uit Badhoevedorp, die op dit moment een bedrijf heeft in het boeken van vrachtvervoer over water. “We zijn er druk mee bezig,” vertelt Willemsen over de telefoon aan RTV Seaport. “Maar er veranderen wel veel dingen.”

Zo gaan de eerder toegezegde miljoenen van het bedrijfsleven (aan de provincie) in afwachting van het onderzoek naar vervoer over water, niet door. “Het is nog een lopende zaak. Connexxion wil graag de boten verkopen af en probeert ze aan ons door te drukken. Maar ik teken niets voordat ik de financiering rond heb.”

De financiering lijkt dus het grootste probleem voor Willemsen. De vraag is dus of het plan wel door kan gaan, zonder subsidie van ondernemers of overheden. “Er is een heleboel belangstelling. Volgens mij is er nog nooit zo veel ophef geweest over een openbaar vervoer-verbinding.”

De provincie Noord-Holland laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van het plan. “De organisatie heeft contact met ons opgenomen. Wij hebben gezegd niet financieel bij te kunnen dragen,” vertelt woordvoerder Britta Burger. “De mail vind ik ook ietwat vreemd. Er staat dat er onderhandelingen met ons worden gevoerd, maar dat is absoluut niet zo.”

Willemsen moet dus nog flink aan de bak om de financiering en vergunning rond te krijgen. Het opstarten van zo’n openbaar vervoersverbinding is namelijk niet eenvoudig. De Badhoevedorper blijft echter volhouden. “We zijn op de helft.”

 

Bekijk het plan (met overigens taalfouten) hier.

De Fast Flying Ferry op de laatste dag in Velsen-Zuid.
De Fast Flying Ferry op de laatste dag in Velsen-Zuid.