Dit weekend in ‘t Mosterdzaadje: Voorstelling ‘Tre Donne’ en Joodse componisten

Dit weekend in ‘t Mosterdzaadje: Voorstelling ‘Tre Donne’ en Joodse componisten
Tre Donne

Tre Donne

Vrijdag 2 mei om 20.00 uur hebben we de eer om een productie van Le Nuove Musiche te brengen in ‘t Mosterdzaadje. Tre Donne is een theatraal concert waarin oude en nieuwe muziek, in combinatie met hedendaagse teksten samenkomen in een visueel kostuumspektakel. Drie eind 16e-eeuwse virtuoze zangeressen aan het hof van Graaf Alfonso d’Este van Ferrara krijgen de vrijheid in het openbaar op te treden, geheel tegen de mores van de tijd in. Want muziek is voor mannen, in dit geval gecastreerd. De rollen van de zangeressen van Tre Donne worden vervuld door de sopranen Jennifer van der Hart, Wendy Roobol en Janneke Stoute. Cassandra Luckhardt bespeelt de viola da gamba.

Drie zangeressen geven stem aan de vrouw van toen en nu. Muzikaliteit en mentaliteit verklankt in een boodschap die na ruim 400 jaar actueler is dan ooit.
Met muziek van Claudio Monteverdi, Nadia Boulanger, Clara Schumann en Stijn van der Loo Teksten van Kiki Jaski en de uitvoerenden zelf.

Joodse componisten uit de vergetelheid gehaald.
In het kader van Dodenherdenking speelt op zondag 4 mei om 15.00 uur de pianist Lodewijk Crommelin werken van Joodse componisten die in de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd en deze meestal niet overleefden. Het zijn stukken van Leo Smit (1900-1943), Dick Kattenburg (1919-1944), Mischa Hillesum (1920-1944), Henriette Bosmans (1895-1952) en Szymon Laks (1901-1983)

Muziek van deze componisten raakte in de vergetelheid. Iedereen richtte zich liever op de toekomst om de ellende zo snel mogelijk achter zich laten. Gelukkig is de laatste jaren hernieuwde belangstelling voor deze componisten. Leo Smit was een van Nederlands bekendste componisten voor de oorlog. Lodewijk Crommelin werkte mee aan de opnames van alle werken van Dick Kattenburg, op CD uitgebracht door de Leo Smit Stichting. Mischa Hillesum, de jongere broer van  dagboekenschrijfster Etty Hillesum was een uiterst getalenteerd pianist en componist. Stukken van hem werden teruggevonden in de archieven van het Joods Historisch museum. Szymon Laks was dirigent van het orkest van Auschwitz dat ook buiten het vernietigingskamp bekend was. Hij schreef daar een boek over. Lodewijk zal bij de te spelen werken wat vertellen over de componisten en hun muziek.