Leonardo Hotel vol tijdens Whisky & Rum Festival

Leonardo Hotel vol tijdens Whisky & Rum Festival

Het Leonardo Hotel IJmuiden stond dit weekend volledig in het teken van geur, smaak en vakmanschap tijdens de 19e editie van het Whiskey & Rum Festival aan Zee. Het evenement, georganiseerd door Richard Blesgraaf van Whiskey Room A Zee, trok bijna duizend bezoekers het maximale aantal dat de organisatie per dag wil ontvangen.

“Wij begonnen ooit met 250 bezoekers, maar het groeide snel,” vertelt Blesgraaf. “Na drie jaar waren onze eerste locaties al te klein. Hier, aan zee, hebben we de perfecte plek gevonden.”

Het festival bood dit jaar meer dan 600 tot 700 verschillende soorten whiskey en rum, gepresenteerd door veertig importeurs uit binnen, en buitenland. Daarnaast konden bezoekers ook calvados, mezcal en tequila proeven. “Het gaat om genieten van mooie dranken,” zegt Blesgraaf. “Iedereen heeft zijn voorkeur, de een houdt van wijn, de ander van whiskey. Er is zoveel te ontdekken.”

Naast de proeverijen stonden er zes masterclasses op het programma: drie over whiskey en drie over rum. Tijdens deze sessies gingen kenners dieper in op de herkomst, het productieproces en de smaken van de dranken. Ook buitenlandse gasten verzorgden presentaties.

De passie van Blesgraaf voor whiskey begon bijna dertig jaar geleden, toen hij zijn zaak opende in de wijk Zeewijk. “Een jaar later dachten we: laten we mensen kennis laten maken met whiskey in al zijn facetten. Wat is er mooier dan dat te doen met een festival aan zee?”

Voor de toekomst kijkt Blesgraaf al vooruit. “We bestaan nu 19 jaar, maar het doel is het 25 jarig jubileum te halen. We blijven mensen enthousiasmeren voor de prachtige dranken die de wereld te bieden heeft.”

Het festival is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in de regio en trekt bezoekers die, zoals Blesgraaf zegt, “komen om te proeven, te leren en vooral te genieten.”