Vrouwenprofclub Hera United en Telstar gaan samenwerken

Vrouwenprofclub Hera United en Telstar gaan samenwerken
Foto: © HERA United/Telstar

Praktisch betekent dit dat Hera United komend seizoen investeert in de faciliteiten en teams van de Telstar Vrouwen. Zo wordt de selectie versterkt en is de kans dan groter dat het team zich handhaaft in de eredivisie.

Hera United wil dolgraag de proflicentie overnemen van Telstar en zelfstandig verdergaan in het seizoen 2025-2026. Hiervoor heeft de club de hulp nodig van de KNVB. In de regels van de voetbalbond staat namelijk dat vrouwenteams deel moeten uitmaken van een bestaande profclub. 

De KNVB laat weten dat ze open staat voor initiatieven om het voetbal te verbeteren. Dit zou dus kunnen betekenen dat de reglementen worden aangepast om een vrouwelijke profclub op te starten.

Hoge kosten voor kleine club
Voor een kleinere profclub als Telstar wordt het op de lange termijn steeds moeilijker om op het hoogste niveau mee te blijven doen vanwege de strengere licentie-eisen en de aanzienlijke investeringen die nodig zijn. Volgens algemeen directeur Leon Annokkéé biedt de samenwerking met Hera United een win-winsituatie: “Het is een ultieme kans om het werk op het gebied van vrouwenvoetbal voort te zetten en tegelijkertijd relevant te blijven voor meiden in de regio.”

“Zien dit als een belangrijke stap in onze ambitie een zelfstandige club voor vrouwen te worden”Hera United oprichtster Mariek Visser

Hera United in 2025 eredivisie
Het ambitieuze Hera United, opgericht in maart, heeft grootse plannen: over tien jaar willen ze de Champions League winnen. Oprichtster Marieke Visser beschouwt de samenwerking met Telstar als een volgende mijlpaal. “We kijken enorm uit naar de samenwerking en zien dit als een belangrijke stap in onze ambitie om een zelfstandige club voor vrouwen te worden. Bovendien sluit het goed aan bij onze voetbalvisie, waarin we de samenwerking met bestaande clubs zoeken, bijvoorbeeld door de jeugdopleiding in de regio’s te versterken,” aldus Visser.