LGV en Forza! samen door als Sterk Velsen

LGV en Forza! samen door als Sterk Velsen

Lokale politieke partijen LGV en Forza! IJmond gaan per september 2024 samen door als Sterk Velsen. De samenwerking werd al twee jaar achter de schermen voorbereid, maar op donderdag 27 juni werd het nieuws via een mededeling tijdens de raadsvergadering naar buiten gebracht.

LGV is opgericht als Lijst Gerard Vosse. Hoewel de partij in de volksmond tegenwoordig Levendig en Gezond Velsen wordt genoed, staan in de statuten nog steeds de originele naam. De lokale politieke partij is al lange tijd bezig om haar naam te veranderen.

De raadsleden vonden overeenkomst bij hun collega’s van Forza! IJmond en zijn al direct na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in gesprek gegaan. Inhoudelijk gezien bleken ze het over veel dingen eens te zijn. Ze zien zelf voor 90% overlap met dezelfde standpunten.

In de afgelopen twee jaar is er hard gewerkt achter de schermen. Zo worden fractievergaderingen al gezamenlijk gehouden. Leo Kwant licht toe: “We willen het goed doen. Eerst verloven, en daarna pas denken aan trouwen.” De plannen voor de samenvoeging en de nieuwe naam zijn uitgebreid besproken bij de achterban van LGV. Forza! IJmond leden Sander Scholts en Ferry Levasier zullen zich afscheiden van Forza! en zich bij de partij voegen met de nieuwe naam.

Na de raadsvergadering lichten Ferry Levasier en Leo Kwant de fusie nog even toe, bekijk hier het gesprek.