Deze inwoners maken Velsen een stukje groener

Deze inwoners maken Velsen een stukje groener

Tegels wippen, een groen dak aanleggen, zwerfafval opruimen… met een klein beetje moeite kan Velsen er een stuk mooier uit zien. Deze bewoners maken Velsen stukje bij beetje steeds groener.

Zo hebben Wouter, Fred en Matthijs een buurtinitiatief opgezet in Velsen-Zuid voor het aanleggen van groene daken op schuurtjes en garages. In deze wijk deden maar liefst 21 huishoudens mee, goed voor 270 vierkante meter aan groen. Dankzij de groene daken ontstaat er meer biodiversiteit in de tuin, wordt er meer regenwater opgeslagen en verbetert de luchtkwaliteit. Maar bovendien geven de groene daken gewoon een mooi zicht! In heel Velsen waren er ook andere wijken bezig met de groene daken, wat resulteerde in totaal 1.096 vierkante meter. Organisatie Rooftop Revolution heeft de initiatiefnemers per buurt opgeleid tot ware ‘dakboswachters’ en bood begeleiding.

Door elkaar geïnspireerd
Aafke, Meta en Ron uit IJmuiden hebben ook zo’n groene dakeninitiatief gestart. Waar dit initiatief begon, volgden daarna nog meer mooie groene ideeën! Zo heeft Ron inmiddels veel stenen tegels uit zijn achtertuin vervangen door groen, en vangt hij met grote regentonnen regenwater op om de plantjes mee water te geven.

Tegelwippen kan ook heel goed als je geen voortuin hebt! Als je direct aan de straat woont, mag je namelijk de eerste twee tegels omdraaien en daar een minituintje creëren. Daarnaast helpt Aafke haar buurt schoner te houden middels het opruimen van zwerfvuil.

Meta heeft samen met haar buren al verschillende initiatieven opgericht. Zo begonnen zij in 2022 het met een Tiny Forest in de Planetenbuurt en daarna volgde een fleurige groenstrook met bloemen en planten. Het meest recente project is het vergroten en vergroenen van boomspiegels in de straat.

Waar ze het in ieder geval allemaal over eens zijn: Het is enorm laagdrempelig en geeft genoeg voordelen voor natuur en genoeg om zelf blij van te worden. Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Meer weten?
Gemeente Velsen ondersteunt inwoners graag bij het vergroenen van hun omgeving.

  • Ook geïnteresseerd in het aanleggen van een groen dak? Er gaan komend jaar weer nieuwe initiatieven starten. Lees verder op velsen.nl/groen-dak
  • Wilt u ook tegels vervangen voor gras, bloemperken, bomen of een geveltuin? Dan kun je meedoen met Tegelwippen. Meer informatie vindt je op velsen.nl/doe-mee-met-het-nk-tegelwippen-2024
  • Op 9 juni kun je tijdens de Boer & Markt in Santpoort gratis tuinadvies voor en groenere tuin opdoen. Tussen 10.00 en 18.00 uur kun je bij de kraam langslopen voor tuinadvies of een schetssessie.
  • Op maandagavond 24 juni organiseert gemeente Velsen een speciale informatie bijeenkomst over het isoleren van je woning en het toepassen van warmtepompen. Deze bijeenkomst vindt plaats in het 711 Telstar stadion.