Telstar maakt pas op de plaats

Telstar maakt pas op de plaats
© RTV Seaport / Hans Akkerman

Een weerzien met de sfeervolle Vijverberg, de “ Achterhoekse voetbaltempel” Dé tegenstander, De Graafschap, al zo goed als zeker van nacompetitievoetbal en Telstar met de ambitie eens te kijken waar het schip strandt in de 4e en laatste periode. Een mooie 4e plek achter drie ploegen met een periodetitel. De sfeervolle Vijverberg was gevuld met 11.000 ‘’Superboeren’’, inclusief een 50 tal Telstar- fans die zich aanvankelijk vocaal behoorlijk lieten gelden.

‘’ Bergkampiaans’’ moment

’t Geet Hier Spoken van de Achterhoekse band Jovink& de Voederbietels begeleidde beide rivalen vocaal het veld op waar het ook qua weer aangenaam vertoeven was. De gastheer nam direct het initiatief maar Telstar nam verrassend op het kwartier een 0-1 voorsprong. Alex Plat wipte met zijn linkervoet de bal omhoog om vervolgens met rechts hard en geplaatst ‘’ Bergkampiaans’’raak te knallen. Maar De Graafschap repareerde snel. Eerst kon Simon Colyn ongehinderd van links opstomen en scoren en vlak voor rust verloor de Telstar-defensie weer eens een kopduel en kon Xandro Schenk ongehinderd 2-1 aantekenen. ‘’ We kregen voor rust drie 100% kansen maar scoren slechts één treffer,’’ blikte Ulrich Landvreugd later terug.

De Graafschap slaat toe in slotfase

Na rust gebeurde er aanvankelijk weinig tot niets. De Graafschap controleerde en Telstar was ondanks een paar aanvallende wissels niet bij machte gevaar te stichten. Toen was daar echter na 75 minuten hét moment voor invaller Youssef El Kachati. Hij stoomde alleen gelaten op doelman Thijs Jansen af maar scoorde echter niet en raakte de voet van de huurling van Feyenoord. Dat kwam Telstar duur te staan want in de laatste zes minuten zag De Graafschap kans nog drie keer de trekker over te halen. Donny Warmerdam ( na een puike voorzet van links ), Xandro Schenk (kopbal) en Tristan van Gilst met een wonderschone gekrulde inzet diagonaal in de bovenhoek) lieten de score oplopen naar maar liefst 5-1. Geflatteerd weliswaar maar Telstar was in Doetinchem niet bij machte aanvallend voldoende een vuist te maken.’’  Na 0-1 liepen we te veel naar achteren maar dat is ook de verdienste van De Graafschap hoor. Ze drongen ons terug. Na 3-1 ebde het geloof zichtbaar weg. Bij 2-1 miste Youssef natuurlijk een dot van een kans want scoort hij, dan pak je wellicht nog een punt en daar had ik voor getekend hoor. Na 3-1 werd de afstanden te groot en daar profiteerde De Graafschap optimaal van. Zij dwongen de kansen af en dat is hun verdienste,’’ concludeerde de teleurgestelde trainer die in ieder geval één positief wapenfeit kon aanschouwen: de eerste goal van Alex Plat in zijn 161e (!) profwedstrijd en wat voor een!

Hans Akkerman