Verbouwing Bibliotheek Velserbroek en BuitenGewoon is in volle gang

Verbouwing Bibliotheek Velserbroek en BuitenGewoon is in volle gang

Bron: Gemeente Velsen

Bibliotheek Velsen, Welzijn Velsen, BuitenGewoon en gemeente Velsen gaan meer samenwerken. Zo kunnen we de inwoners van Velserbroek meer verschillende activiteiten bieden op het gebied van educatie, cultuur, welzijn en dagbesteding. De verbouwing van het gebouw van de Bibliotheek in Velserbroek en BuitenGewoon aan het Maan Bastion is in volle gang. Rond april/mei 2024 is het vernieuwde gebouw klaar.

We gaan het gebouw grondig opknappen en opnieuw inrichten. In het vernieuwde gebouw maken we meer ruimte voor nieuwe activiteiten. In het pand komen dus niet alleen boekenkasten, maar is ruimte voor een taalcursus, creatieve workshop of ontmoetingsbijeenkomst. Met schuifwanden zorgen we ervoor dat voor iedere activiteit de juiste ruimte ontstaat. Ook het deel van BuitenGewoon is toe aan een grote onderhoudsbeurt. Er komen extra doorgangen die de samenwerking met BuitenGewoon nog gemakkelijker maken.

Leescafé
Daarnaast hebben we veel aandacht besteed aan het ontwerp en inrichting van het leescafé. We passen de bestaande keuken aan,zodat er eenvoudige maaltijden zoals soep of broodjes klaargemaakt kunnen worden. In het leescafé komen leuke zitjes en een grote gezellige tafel, zodat je met elkaar koffie/thee kunt drinken en elkaar kan ontmoeten.

Duurzaam en energiezuinig
We maken het gebouw ook duurzaam en energiezuinig. We pakken de buitengevel aan en we plaatsen zonnepanelen op het dak. Daarnaast installeren we een  warmtepomp die voor de verwarming en koeling van het pand zorgt. Met deze maatregelen zorgen we voor een prettig binnenklimaat en hoeven we geen gebruik meer te maken van gas.

De Cirkel
We noemen het nieuwe gebouw De Cirkel. Die naam is geïnspireerd door de architectuur in Velserbroek. Als je vanuit de lucht naar Velserbroek kijkt zie je veel cirkels. Maar ook in de gebouwen zelf herken je veel cirkels. Die cirkelvorm is straks ook terug te vinden in het vernieuwde gebouw.

Tijdelijk locatie Bibliotheek en BuitenGewoon
Sinds september is de Bibliotheek met een tijdelijke collectie te vinden in basisschool de Beekvliet. Een flink deel van de collectie, zowel voor kinderen als volwassenen, is daar beschikbaar voor leden. Daarnaast kan de Bibliotheek gratis boeken reserveren die in de Bibliotheek IJmuiden staan. Het adres van de tijdelijke locatie is Aletta Jacobsstraat 75. BuitenGewoon is tijdelijk verhuisd naar Jongerencentrum De Koe, Zadelmakerstraat 3.