Concept-plannen Stadsschouwburg

Concept-plannen Stadsschouwburg

Lotje Eikelboom

Hoe komt de nieuwe schouwburg er uit te zien? In de grote zaal en in de foyer werd er maandag 27 november over gesproken.

Ongeveer 100 mensen zijn afgekomen op de uitnodiging om over de plannen voor een nieuwe stadsschouwburg te komen praten. Jelle Blaauwbroek heet de mensen welkom. Wethouder Sander Smeets vertelt dat de tekeningen die we zien een ‘Concept voorontwerp’ zijn. Zo zal de schouwburg er in grote lijnen uit komen te zien. Er komen een theaterzaal in, 3 repetitieruimtes, een vlakke vloerruimte en een filmzaal. En meer horeca.

Als hij het heeft over parkeervoorzieningen in de toekomst ontstaat er gejoel in de zaal. ‘Er komt een klankbordgroep, die mee kan praten’, zegt Smeets. Jelle Blaauwbroek vraagt de aanwezigen om hun vragen en opmerkingen te bewaren voor het gedeelte in de foyer (‘dat is wel zo netjes’); dan wordt het stil.

Een rijdende trein
Dan krijgt Wim Gravemaker het woord, in dienst bij de gemeente Velsen en projectleider voor de schouwburg. Hij vergelijkt de verbouwing & nieuwbouw van de schouwburg met een rijdende trein: je stapt ergens op en verwacht op een bepaalde tijd op je bestemming te komen. Alleen krijg je te maken met stremmingen, en sporen die niet goed blijken te lopen, waardoor je toch een andere route moet kiezen.

Meer in de hoogte dan de breedte
In juli van dit jaar was een eerste bijeenkomst met geïnteresseerden & omwonenden. Volgens Sander Smeets is veel van wat er toen gezegd is, verwerkt in dit concept voorontwerp. Wim Gravemaker legt uit dat er voor de 1400 m2 aan zalen wel 2800 m2 moet worden bebouwd – er moeten gangen komen, kleedruimtes, toiletten, garderobe enzovoorts. Het eerste ontwerp daarvoor ging meer de breedte in. Maar leidingen in de grond naast de schouwburg zijn van Liander; daar mag niet bovenop gebouwd worden, dus gaat het nieuwe ontwerp nu meer de hoogte in.

Opmerkingen en vragen zijn welkom
Volgens Gravemaker hecht de gemeente eraan dat dit ontwerp ‘goed landt’ in de wijk. Vandaar de 3 tekeningen van het gebouw in de foyer. Alle opmerkingen en vragen kunnen daar gesteld worden; er zijn medewerkers van de gemeente aanwezig om te luisteren en uitleg te geven. In februari/maart 2024 komt de volgende presentatie, zegt Gravemaker. En op 1 augustus gaat de schouwburg voor 1,5 jaar dicht. Naar een alternatieve locatie voor die periode wordt nog gezocht.

Meepraten of op de hoogte blijven
Wie mee wil praten over de schouwburg (voor de klankbordgroep) of op de hoogte wil blijven, kan zich aanmelden via samenspel.nl. Daar is ook de live uitzending van 27 november te zien (het plenaire gedeelte).