Koning Willem-Alexander opent Windmolenpark Hollandse Kust Zuid

Koning Willem-Alexander opent Windmolenpark Hollandse Kust Zuid
Foto: Jorrit Lousberg/Light at Work Photography

Sabrina Koster

Koning Willem-Alexander heeft windpark Hollandse Kust Zuid officieel ingehuldigd vanaf het strand van IJmuiden. Het nieuwe windmolenpark staat in de zee en bestaat uit 139 windmolens die samen een energieopslag hebben voor 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens. Om de opening compleet te maken, werd er op het strand een levensgrote menselijke turbine opgesteld.

Hollandse Kust Zuid ligt in de Noordzee, zo’n 18 tot 36 kilometer uit de Nederlandse kust. De 139 turbines hebben een totale capaciteit van 1,5 GW, wat overeenkomt met 1,5 huishoudens. Hollandse Kust Zuid behoort daarmee tot de grootste offshore windparken ter wereld. Hollandse Kust Zuid is eigendom van Vattenfall, BASF en Allianz. Het windpark is naar verwachting in 2024 volledig operationeel en wordt vanuit de haven van IJmuiden onderhouden.

In 2018 werd Hollandse Kust Zuid aangekondigd als eerste subsidievrije windpark ter wereld. Het windpark is naar verwachting in 2024 volledig operationeel en wordt onderhouden vanuit de haven van IJmuiden.  

Bekijk hier de beelden van de opening bij Paviljoen Noordzee.