Luister terug: Jan Zwanenburg live bij Helden van Velsen

Luister terug: Jan Zwanenburg live bij Helden van Velsen

Afgelopen dinsdag stond de uitzending van Helden van Velsen in het teken van de Visserij. Als gast was Jan Zwanenburg aanwezig, een liefhebber die het liefst geboren was met schubben.

De 77 jarige Zwanenburg, geen geboren IJmuidenaar maar afkomstig uit Bloemendaal, kwam al op jonge leeftijd te wonen in de Bloemstraat in IJmuiden. Vanaf zijn 14de kwam hij te werken bij het administratiekantoor voor de visserij, 15 gulden per maand was zijn eerste loon! Hij is er altijd mee verbonden gebleven en dus inmiddels 63 jaar actief in de visserij.

Hij heeft in die periode heel veel zien veranderen en vertelde over de metamorfose die visserij heeft doorgemaakt en nog steeds doormaakt. Vooral de laatste jaren met alle beperkingen op visgebieden en strengere wetgeving uit Brussel is het er allemaal niet mooier op geworden. Nederland staat bekend om zijn prachtige vloot maar om zijn creatieve wijze van vissen. Maar niet alle omliggende landen kunnen dat waarderen. Ook de ontwikkelingen op zee met de komst van de windmolenparken hebben grote invloed op de visserij. Jan vertelde over de gevolgen en consequenties. Het zal de vis er niet goedkoper op gaan maken in de nabije toekomst. Een complexe keten met veel stappen voordat het visje bij ons op het bord terecht komt.

Jan sloot zijn aanwezigheid af met een zelf gezongen lied over een visser die eens uitvoer maar nooit meer terugkwam!

Luister de uitzending hier terug