61 miljoen voor energietransitie IJmond

61 miljoen voor energietransitie IJmond
© JTF IJmond

Zo snel mogelijk van fossiele energie af (kolen, olie en gas), de economie vernieuwen en de arbeidsmarkt versterken – daar heeft de IJmond ruim 61 miljoen euro voor gekregen van Europa. Uit het Just Transition Fund.

De IJmond gebruikt voor zijn inkomsten en werkgelegenheid vooral fossiele brandstoffen (Tata Steel onder andere). Om zo’n regio te helpen met de overstap naar schone energie, op een eerlijke manier, is er het Europese Just Transition Fund. Geld uit dat fonds helpt de energietransitie te versnellen, de (regionale) economie en technologie te vernieuwen – inclusief systemen en infrastructuur – en de arbeidsmarkt en het onderwijs te versterken.

Besteding vastgesteld

De colleges van de IJmondgemeenten dienden een regionaal transitieplan in en dat is nu goedgekeurd. Er zijn afspraken gemaakt over hoe de middelen worden verdeeld over die drie gebieden: 60% van het geld (ruim 36 miljoen) gaat naar versterking van de economie/technologie, de systemen & de infrastructuur, en 40% (ruim 24 miljoen) naar arbeidsmarkt en onderwijs.

Zes aanvragen, één goedgekeurd

Eind januari ging het JFT-programma van start met een openstelling van 15 miljoen euro voor projecten in de IJmond. Half april kwam daar nog eens 15 miljoen bij. Er zijn 6 aanvragen ingediend voor een bedrag van ca. 6 miljoen euro, die gaan over innovatie ter versterking van de regionale economie. Eén project is goedgekeurd: H2 Dock, een proef om waterstof te maken bij offshore windturbines.

Meer informatie op https://jtf-ijmond.kansenvoorwest.nl.