“Zonneauto van Brunel Solar Team is Olympische Spelen van de technologie”

“Zonneauto van Brunel Solar Team is Olympische Spelen van de technologie”
© Brunel Solar Team / Bram van der Horst

Maandag 27 maart 2023, had programmamaker Jim van der Eng van RTV Seaport een telefonisch interview met Nadine Duursma. Nadine is een van de leden van het Brunel Solarteam. Ze helpt daarmee speciale zonneauto’s te ontwerpen voor het WK in Australië. Op dat WK wordt later een race gereden van Noord naar Zuid die ruim 3000 km lang is.

Het Brunel Solar Team is een van de projecten op de TU Delft. Het heeft alles te maken met duurzaamheid, vandaar dat zij ook een zonneauto creëren die zo snel mogelijk kan rijden. Bij de bouw van zo’n zonneauto komt veel kijken, alleen de bouw van zo’n auto duurt al 3 maanden, daarnaast komt er ook nog een testfase bij kijken. Voor het dan eenmaal oktober is worden in Australië dan ook nog voor de race de laatste puntjes op de i gezet.

Nadine vertelt in het gesprek dat ze al sinds jongs af aan graag bij het Solar Team wilde, al toen ze op het Jeugdjournaal zag dat het kon via de Technische Campus bij de TU Delft.

Nadine noemt de techniek en race “Heel gaaf, het is de Olympische Spelen van de technologie”. Voor haar was het dan ook een kinderdroom om hier aan mee te doen.

Voor kinderen die dezelfde droom hebben als haar heeft ze ook nog een tip: om bij het Brunel Solar team te komen is het handig een technische studie te volgen. Bij de TU Delft worden verschillende technische studies aangeboden, die je dingen leren over onder andere Aerodynamica, Mechanica & Structures  of elektrotechniek en technisch natuurkunde.

Onlangs is Nadine op het Hageveld College geweest in Heemstede en haar collega Bastiaan op basisschool Floriant in Velserbroek om te vertellen wat een zonneauto is. De komende maanden zijn ze van plan om op meer scholen te vertellen over hun project.

Ben je benieuwd naar het hele gesprek? In het onderstaande fragment is het hele gesprek met Nadine te beluisteren. Ben je geïnteresseerd in hun avontuur met de zonneauto, kun je ze ook volgen via de socials. Zoek dan naar Brunel Solar Team op Facebook en Instagram.