De geschiedenis van Spaarndam en haar dijken

De geschiedenis van Spaarndam en haar dijken

Er ligt heel veel historie in Velsen en de regio. Met deze video doen we een klein uitstapje buiten de gemeente naar het pittoreske dorp Spaarndam. Neem een kijkje door de geschiedenis van Spaarndam en haar dijken.

De geschiedenis voert ver terug. Spaarndam ontstond rond een dam bij de monding van het Spaarne in het IJ. Vroeger stond de Zuiderzee in verbinding met het IJ. Om overstromingen te voorkomen, werden dijken gelegd. In 1285 werd dijkenbouw gestructureerd en ontstond de Spaarndammerdijk. Deze dijk stond in directe verbinding met Amsterdam. Ook werden de welbekende sluizen in Spaarndam in 1285 aangelegd.

Laat je in deze video meevoeren door de geschiedenis, met prachtige hedendaagse beelden van Spaarndam. De video is gemaakt door Theo Vink en Ger Mijnen.

Bekijk deze video vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 februari op de TV zender van RTV Seaport om 19 uur, Ziggo kanaal 27, KPN kanaal1490. Volgende week draait de video mee in de carrousel.