Geen bezuiniging op dierenwelzijn

Geen bezuiniging op dierenwelzijn
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Wie wil bezuinigen, kan stoppen met taken, en taken uitbesteden aan anderen die het goedkoper kunnen. Dat wilde de gemeente Velsen graag, maar het feest ging niet door.

Een gemeente moet niet alleen goed zorgen voor zijn bewoners, maar ook voor zijn dieren – van vlinders tot herten. Sommige taken moet de gemeente zelf doen (wettelijke taken); andere zijn niet-wettelijk.

Drie jaar geleden besloot de gemeenteraad om structureel 50.000 euro te bezuinigen op Dierenwelzijn. Dat moest lukken door met een niet-wettelijke taak te stoppen, en door wettelijke taken uit te besteden. Wat blijkt nu? Het eerste mag niet en het tweede lukt niet.

Tóch een wettelijke taak
Opvang van wild (zoals herten) is een niet-wettelijke taak, dacht de gemeente. Ze schrapte de taak uit de boeken om geld over te houden. Daar maakte de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) bezwaar tegen (een landelijk, onafhankelijke raad van deskundigen). Zij wees Velsen erop dat wildopvang wel degelijk een wettelijke taak is – en daar mag je niet zomaar mee ophouden. Dat was de eerste tegenvaller.

Aanbesteden niet goedkoper
De andere bezuiniging was om wettelijke taken over te dragen aan een andere organisatie, die dat goedkoper kon doen. Maar nu meldt het college, dat het onduidelijk is hoeveel geld je daarmee bespaart. En het zou heel veel werk zijn voor de gemeente zelf én de betrokken organisaties om dat uit te zoeken. Die inspanning staat niet in verhouding tot de besparing. Dus dat gaat ook niet door.

Andere oplossingen
Nog niet alles is verloren. Velsen gaat met de provincie praten over wat die kan doen aan financiering voor wildopvang. En de gemeente gaat in gesprek met organisatie over een slimmere en goedkopere uitvoering van wettelijke taken.

Ondertussen gaat de bezuiniging niet door, dus zijn de dierenwelzijnsorganisaties héél blij!